Hva er et markedsbudsjett?
Et markedsføringsbudsjett er pengene som er satt av til å markedsføre produkter eller tjenester, enten de er nye eller eksisterende. Dette budsjettet dekker både direkte og indirekte kostnader som planlegges for en bestemt tidsperiode. Det er en viktig del av en markedsplan og inkluderer kostnader til reklame, PR, lønn til markedsføringspersonell, kontorkostnader og andre markedsføringsrelaterte utgifter. Målet med budsjettet er å støtte bedriftens vekst.
Markedsføringsbudsjett er vanligvis en viktig del av en markedsplan og en avgjørende del av markedsføringsprosessen. Det inkluderer alle salgsfremmende kostnader som reklame og PR, ansettelse av folk som skal jobbe med markedsføring, kontorkostnader og andre utgifter inkludert for markedsføring. Budsjettet er der for å estimere kostnadene som er nødvendige for å vokse som bedrift.

Hvordan budsjettere for markedsføring?
Når vi lager et markedsføringsbudsjett er en strategisk oppgave som krever nøye planlegging. Markedet endrer seg stadig, noe som gjør budsjettallokering utfordrende:
- Ifølge Gartner synker markedsføringsbudsjettet som andel av totalomsetningen i 2023.
- 75% av markedssjefene rapporterer om behov for å gjøre mer med mindre og revurdere markedsføringskanaler, ressurser og teknologi.
Denne guiden går gjennom viktige prinsipper for budsjettallokering og gir råd for å ta effektive markedsføringsbeslutninger basert på dataanalyse og fleksibilitet.
-
HVOR MYE BØR MAN BRUKE?
-
HJELP MED MARKEDSPLANEN?
-
BUDSJETTKALKULATOR
-
MAL FOR MARKEDSBUDSJETT

Hvor mye bør man bruke på markedsføring? Hvilket budsjett er rett for deg?
Jeg har skrevet mye om hvor mye du bør bruke her
Hvor mye bør man bruke på markedsføring? - Hvordan bestemme budsjett til markedsføring?
Et av spørsmålene jeg får når jeg jobber med kunder er: «Hvor mye bør jeg bruke på markedsføring»" I denne artikkelen skal jeg gi en pekepinn på hva du bør legge opp til av markedsføringsbudsjett for å nå de målene du har satt. Jeg har også skrevet om "Hvordan planlegge markedsføringsbudsjettet ditt"
Trenger du litt hjelp med markedsplanen?
Det er mye lettere å lykkes med markedsføringen når man har en plan. Men det kan være vanskelig å komme i gang om det er lenge siden sist, eller om du ikke har gjort det før. Hvis du fyller ut skjema her og tar en prat med meg, så kan jeg hjelpe deg i gang med markedsplanen.
%20(1).gif)
Hvor mye bør det være?
Bruk kalkulatoren for å finne det riktige nivået
Et av de spørsmålene jeg får som markedsfører er "hvor mye bør jeg bruke på markedsføring?" Det er ikke noe enkelt svar eller formel for å beregne nøyaktig hvor mye en bedrift bør bruke på markedsføring, sannheten er at svaret på det spørsmålet alltid er komplisert og varierer for hver bedrift.
Jeg har laget en kalkulator som lar deg nærme deg spørsmålet om markedsføringsbudsjett fra et litt pragmatisk perspektiv. Det er basert på omsetning, målgruppe og konkurranse - men som det meste annet så kan man selvfølgelig finne flere svar, men det kan gi en pekepinn.

Mal for budsjett?
Hvordan kan man laget et markedsbudsjett og kan man bruke en mal?
Et markedsføringsbudsjett er et verktøy for å hjelpe deg med å nå dine forretningsmål. Hvis du skal sette opp et markedsføringsbudsjett for første gang, eller ikke har hatt suksess med det tidligere, kan det kanskje være litt vanskelig å vite hvor man skal begynne.
Jeg skal liste opp hva du kan gjøre når du skal planlegge markedsføringsbudsjettet, slik at du kommer på rett spor fra begynnelsen av. Jeg har også laget en mal du kan laste ned gratis og bruke når du skal sette opp markedsføringsbudsjettet ditt.
Det finnes ingen universell løsning, men en typisk fordeling ser slik ut:
- Digital markedsføring: 40-50% (nettstedsutvikling, innholdsmarkedsføring, SEO, betalte annonser og sosiale medier).
- Tradisjonell markedsføring: 20-30% (TV, radio, trykte annonser og direktereklame).
- Arrangementer og sponsing: 10-20% (nettverksarrangementer og sponsing).
- Forskning og analyse: 5-10% (markedsanalyser og forbrukeratferd).
Hva er 70/20/10-regelen for markedsbudsjett?
- 70% til velprøvde metoder.
- 20% til innovative metoder.
- 10% til eksperimentelle initiativ.
Strategier for å utvikle markedsbudsjetter
- Prosent av omsetning: Allokere en fast prosent av inntektene til markedsføring.
- Konkurranseparitet: Matche markedsføringsutgifter med konkurrentenes.
- Målorientert budsjettering: Justere budsjettet basert på spesifikke mål.
- ROI-basert budsjettering: Bestemme budsjettet basert på forventet avkastning.
- Nullbasert budsjettering: Rettferdiggjøre og godkjenne hver utgift fra bunnen av.
- Sesongbasert budsjettering: Justere budsjettet etter sesongvariasjoner.
- Langsiktig budsjettering: Planlegge markedsføringsinvesteringer over en lengre periode.

.jpg)
De aller fleste har ikke en gjennomtenkt strategi
Det å ha noen tanker om hva man kan gjøre er hverken en strategi eller en taktikk.
Har du tenkt på følgende:
- Hvem i organisasjonen bruker LinkedIn?
- Hva gjør vi på LinkedIn?
- Hvilke resultater ønsker vi å få utav det?
- Hvordan måler vi dette?
Er det muligheter for at de tingene en person gjør på LinkedIn kan være positivt for flere? Kan vi få mer igjen for den energien som legges ned?
Alt dette er spørsmål som man både bør ha tenkt på og en plan for oppfølging.
Problemstilling
If ønsket å bli flinkere på å være mer synlige og interessante i sosiale medier, særlig på LinkedIn.
Vi prøvde også å finne noen som kunne hjelpe oss med dette som hadde en mer underholdene tilnærming enn mange av de "vanlige" som er der ute.
Løsning
Hallgeir har laget et spesialsydd opplegg hvor han gjennom «forelesning» og oppgaver har hjulpet oss å bygge kompetanse og selvtillit gjennom et bra opplegg over flere måneder.
Det har vært faglig bra, i tillegg til at hans direkte kommunikasjon og humoristiske stil gjør at deltagerne har både ledd og lært.
Resultat
De som har deltatt på opplegget har blitt mer utadvendte på sosiale medier, de har postet innhold, fått sterkere profiler og vi har hatt det gøy mens vi har lært. Det har vært stor økning i synligheten til deltagerene på sosiale medier og vi har blitt sett av flere enn før.
Her finner du noen bloggposter som forhåpentligvis gir deg noe verdi. 🚀
Hvor mye bør man bruke på markedsføring?
Et av spørsmålene jeg får når jeg jobber med kunder er: «Hvor mye bør jeg bruke på markedsføring»" I denne artikkelen skal jeg gi en pekepinn på hva du bør legge opp til av markedsføringsbudsjett for å nå de målene du har satt.
Hvordan bli en bedre markedsfører?
Det er 2 tall som er utrolig viktig for deg som markedsfører
Hva kan digital markedsføring lære bort til Employer branding?
Få med deg nyhetsbrevet "Markedstips fra Hallgeir"
Jeg hjelper markedsførere å bli bedre i jobben sin. Jeg deler av mine råd og oppdagelser og gir deg ukentlig påfyll. Hver mandag morgen. (nesten..) går det ut nyhetsbrev om det siste jeg har tenkt på rundt markedsføring, teknologi, entreprenørskap og kreativitet.
Hva sier noen av de som jobber med meg?
“Hallgeir er lett å jobbe med. Han utfordrer tankegangen din og hjelper deg se idéer fra nye vinkler. Hver gang vi snakker sammen så kommer han med gode forslag til lønnsomme kampanjer og aktiviteter som vi kan gjøre. Trenger du er sparringspartner, coach eller foredragsholder så kan jeg anbefale Hallgeir. ”
“Hallgeir advised on various aspects of content production, often helping to create the content to achieve the highest ROI. Vecora also researched the most effective demographic for my brand, helping me drill this down to the detail that was required. This was something I was having huge problems with. They took the time to learn about my unique approach to my work. Mine is an idiosyncratic approach, and to understand this takes an investment that has so far been disappointing when delegating this kind of work. This has not been the case with Vecora, and I feel I have finally found someone I can trust with something that has taken me years to establish.”
“Vi tok kontakt med Hallgeir fordi vi ønsker å bli flinkere på å være mer synlige, ekstroverte og interessante i sosiale medier, særlig på LinkedIn. Det blir stadig viktigere at alle ansatte, spesielt oss med markedskontakt, er i stand til å bygge egne merkevarer og å være en representant for selskapets merkevare «der ute». Samtidig er det viktig at når vi er synlige så gjøres det på en måte som er engasjerende og interessant. Hallgeir har laget et spesialsydd opplegg hvor han gjennom «forelesning» og oppgaver har hjulpet oss med å bygge opp kompetanse og selvtillit gjennom et opplegg hvor vi har fulgt opp kursdeltakerne over et par måneder. Det har vært både lærerikt og morsomt; da Hallgeir har en form som er akkurat lettbent nok til at alle klarer – og vil – henge med.”